03 octombrie 2013

3 octombrie 2013

–          Ştii cum e, mai devreme sau mai târziu, cine sapă groapa altuia cade el singur în ea.

–          Da, ce să spun,  şi pe mine acum, mă şi-ncălzeşte treaba asta!…

–          Hai, nu fii necăjită! Toate au un rost şi toate au un preţ. Ştii bine că atunci când ţi s-a făcut o nedreptate, când ai fost furată sau chiar şi numai păcălită, întotdeauna s-a manifestat răsplata pentru aceia care te-au nedreptăţit într-un fel sau altul. Chiar şi numai judecându-te sau bârfindu-te aiurea, şi ceea ce au arătat înspre tine s-a întors cu vârf şi îndesat înapoi la ei. Că doar aşa funcţionează rezonanţa, atracţia şi toate celelalte. Fă şi acum la fel cum ai făcut şi altă dată, lasă-i în plata lui Dumnezeu, că plata Lui e mult peste ce-ai putea să-i faci tu să plătească. Şi, nu uita, că fiecare pasăre pe limba ei piere, iar adevărul nu dispare chiar dacă este învăluit într-un morman de noroi.

–          Ai intrat în sezonul proverbelor şi zicăturilor?

–          Dar avem adevărate perle de înţelepciune în unele dintre ele, zău! Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face! E o adevărată  învăţătură de urmat întreaga viaţă. Dacă judeci pe altul, fără de iubire, fără niciun dram de compasiune, dacă îţi permiţi să-l condamni tu pentru felul în care înţelegi tu, e clar că la fel vei fi judecat, fără iubire, fără compasiune. Şi dacă nu acum, atunci în viitor, când nu te mai aştepţi, când ai uitat ce-ai zis, ce-ai făcut, ce-ai gândit. Dacă nu-ţi dai seama că furând pe altul te furi pe tine, că-ţi furi şi te văduveşti de tot sporul creşterii tale spre lumină, că te faci frate cu întunericul, degeaba te mai văicăreşti dup-aia, că nu are cine să te mai scoată de-acolo, doar tu cu mâna ta te-ai zăvorât în minciună, în înşelăciune, în jegul ăsta la modă! Fie-ţi milă de ei, iartă-i, aşa cum ai învăţat de la Iisus. Dacă nu-şi dau seama că uneltirile pe la spate pentru a obţine un favor sau un beneficiu material ori de prestigiu îi vor ajunge din urmă ca o boală ce-i va săpa pe dinăuntru şi în ascuns până când nu vor mai putea face nimic altceva decât să sufere, oamenii rămân răi şi neştiutori, orbi faţă de adevărata lumină… Pe-aceştia nu-i poţi ajuta. Numai când au probleme grave mai au o şansă de a înţelege că după fapta lor le-a venit şi răsplata. Asta în cazul in care nu sunt atât de trufaşi încât să creadă că ei sunt fără de pată şi alţii au uneltit ca să le fie lor rău. Pe-ăştia nu-i mai salvează nimeni.

–          Da, fiecăruia i se dă şansa să vadă, să înţeleagă, să corecteze, să îndrepte. Şi nu o şansă, ci multe. Ochi de văzut să avem şi urechi de-auzit. Na! Că m-am molipsit de la tine cu proverbele.

–          Hahaha! Nu-i bai! Nu-ţi strică să te mai gândeşti din când în când la înţelepciunea noastră populară, creştină, că fiecare judecă după măsura lui, dar dacă îşi scoate puţin gândirea din ocaua lui şi se întreabă măcar o singură dată cu onestitate, cu smerenie, îngenucheat în faţa lui Dumnezeu: “Doamne, oare ce fac eu e bine?” , atunci Dumnezeu îi va da gândul bun, îi va arăta calea corectă. Dar, dacă iar se face că nu vede, pentru că nu-i convine ce vede, atunci Dumnezeu îl lasă, şi când i-o fi mai bine şi mai moale, atunci îi va arăta cum e să minţi, să furi, să trădezi, să te crezi mare şi tare sau ce-o fi greşit fiecare. Nu vezi că mulţi au început să-şi primească răsplata deja? Şi-ncă mulţi mai au a o primi. Iar tu, rămâi senină şi liniştită. Ştii bine că fiecare îşi are locul său sub soare, că fiecare înoată în râul vieţii sale. Tu vezi-ţi de drumul tău, vorba aceea, câinii latră, ursul merge!

–          M-ai făcut urs!

–          Ei, scuze, ursoiaca merge, poftim! Acum e bine?

–          E bine, că ursoaica e puternică!

©danielamariamarin

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Dialogul de azi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s