14 noiembrie 2013

14 noiembrie 2013

–          De ce-om fi, dragă, aşa de orgolioşi şi invidioşi? Ca să nu mai zic şi cât de multă prostie se-adună la un loc cu geniul printre câmpiile şi munţii ăştia!

–          Omu’ mândru, orgolios, este cu siguranţă şi puţin obtuz, tocmai pentru că se crede mai mare şi mai tare, negândindu-se că o mai fi vreunul puţin mai breaz decât el. Invidia, şi ea, de la capra vecinului încoace… că cine o fi inventat vorba asta, să-i stea în gât, că uite cum şi în ziua de azi funcţionează, fir-ar să fie!

–          Da, dragă, mai ales când vine vorba de românii noştri. Decât s-aprecieze un român, mai bine apreciază un străin, şi-apoi se-ntreabă de ce ocupă şi iau străinii toate bogăţiile şi toate valorile… Da’ asta aşa a fost, cred, dintotdeauna, sau cel puţin după ce-au intrat romanii peste noi. Na, uite, c-am găsit vinovatul!

–          Ei, aş! Da’, ce? Te-a obligat romanul să fii român? S-o fi format ea, conştiinţa asta de neam, influenţată de tot felul de alte neamuri, da’ nu pot să cred că în prezent, în cel mai important domeniu, al energiei, renunţăm aşa, liniştit şi firesc, la stăpânirea noastră, pentru a da totul, pe tavă, altora! Mie asta mi se pare nu trădare de neam, că nici neamul nu mai ştii ce este, dar e mega prostie. Asta parcă e geniul la polul opus.

–          Ba, încă se mai şi afirmă că e pentru binele nostru, pentru evoluţia noastră.

–          Da! Aşa e. Şi uite-i cum se duc precum hipnotizaţii oriunde li se-arată diplome şi nu se ştie ce realizări. Până la urmă¸neamul care nu-şi respectă şi nu-şi iubeşte rudele, asta e, un trădător.

–          Noi avem tradiţie în trădare! Asta da tradiţie, e moştenită încă de la cnezate şi voievodate!

–          Să ştii!

–          Păi, ştiu. Auzi, da’ ce zici de povestea cu scumpirile şi noile taxe de la anu’? Ai văzut că Părintele Arsenie a zis bine? Uite c-aşa e, exact cum a profeţit el!

–          Da, dragă! Aşa e. Da’ asta înseamnă că încă nu anul ăsta, poate la anu’, după ce măresc preţurile la orice, atunci o să vină şi cataclismu’. C-aşa zicea Părintele, că or să pună taxe, or să ia totul, şi când ne-or ocupa şi din trei părţi, atunci o să cadă ploaie de foc de jur împrejurul ţării, peste Ungaria, Bulgaria şi Rusia, că de-astea zicea că ne vor ocupa, nu? Că dacă Dumnezeu îngăduie să suferim noi din greu, dar nu va îngădui să fie ţara asta ocupată aşa.

–          Da, că parcă nu e deja!… Că noi ne gândim doar la ocupaţia terestră, să vină cu armatele peste noi, nu ne gândim la economie, la felul ăsta modern în care se poartă războaiele acuma. Că nici nu mai trebuie să omoare cu gloanţe, omoară prin înfometare sau îmbolnăvire cu totul felul de medicamente, otrăvuri şi prafuri şi gaze. Dacă aflăm de unele industrii c-au fost ori distruse şi cumpărate pe nimic de unii străini, da’ nu aflăm noi de toate şi de câte feluri or fi ocupaţiile astea deja! Acum au ieşit în stradă pentru Roşia Montană, dar de ce n-au ieşit şi când s-a privatizat tot ce era mai important şi-au ajuns toate bogăţiile noastre pe mâna străinilor? C-acum le dă voie să cumpere şi pământurile agricole. Ei, gata! De la anu’ trebuie să ne-aşteptăm la ce-a zis Părintele!  Vezi, asta e şi prostia, şi trădarea la români!

–          Păi, trădarea nu e şi prostie? Nu e şi fudulie? Că prostu’ nu-i prost destul dacă nu e şi fudul! Că ştie el mai mult, ştie ce e mai bine, şi ca să-i fie lui bine, după cum crede el, mai bine trădează. Ce, Iuda nu la fel a făcut?… Auzi, da’ Părintele parcă zicea ceva de-un semn pe cer. O cruce mare sau aşa ceva… Că după ce-o fi crucea aia, să ne-aşteptăm ca toate să-nceapă.

–          Eu cred că aia a fost deja. Ori atunci când a fost şi eclipsa de soare, în ’99, ori în 2012, că tot ziceau ăştia anu’ trecut că nu ştiu cum se aranjează planetele în cruce şi se aliniază cu centrul galactic. Sau, cine ştie, poate or fi cometele astea de zboară acuma şi le urmăresc mai dihai ca pe planete…

–          Şi-atunci, tu zici că semnul s-a dat şi noi trăim deja ce-a zis Părintele?…

–          Păi nu vezi că s-a-ngroşat rândul ăstora de se gândesc numai la burta lor? Numa’ să le fie bine, să aibă, să se-mpăuneze… Nici la suflet nu se mai gândesc. Sau se lasă păcăliţi şi-şi dau sufletul tot ca să le fie bine, să aibă, să fie şefi… Stelele din cer dacă le dai, aia le trebuie! Că alea sunt cele mai tari. Departe, fără să le poată atinge, da’ le spui că de-alea au nevoie, şi gata, i-ai câştigat. Important este să vadă c-au putere şi obţin ce-şi doresc ei. Dacă le mai dai şi elixirul tinereţii, îi faci fericiţi ca-n basme!

–          Da, aşa e!  Da’ ce să facem noi, dragă? Stăm doar aşa şi trăncănim între noi! Frecţie la picioru’ mesei! Stăm şi ne plângem, şi ce? La ce ne foloseşte? Ce să facem concret, că poate s-or mai fi schimbat planurile, poate s-o mai fi schimbat treaba de când a plecat Părintele.

–          Măcar să ne salvăm sufletele, dacă ne-o da Dumnezeu puterea asta, că n-a zis nimic altceva Părintele, ci doar să ne păstrăm credinţa-n Dumnezeu şi sufletul să nu ni-l vindem pentru binele corpului. Nu ştiu ce să facem, dragă! Altceva decât să ne rugăm şi să fim mereu atente, să nu ne lăsăm ispitei, nu ştiu ce-am putea face noi. Că cine să ne ia pe noi în seamă când toţi aleargă după plăcerile lumeşti şi după bani şi faimă?…

–          Soro, măcar să ne rugăm şi mai dihai. Că, zău, io aşa simt că trebuie să fac ceva şi pentru ţara asta, şi pentru neamul ăsta, aşa cum o fi el!

–          Păi, hai să ne rugăm. Că pe-asta n-au pus încă impozit.

©danielamariamarin

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Dialogul de azi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s