15 februarie 2014

15 februarie 2014

–          Citesc şi mă minunez! Mă bucur că mă pot bucura. Mă bucur că mă pot “minuna”. E-atâta de frumos să trăieşti starea asta a minunii!

–          Aşa este! E ca şi cum te-ai îndrăgosti, nu-i aşa? Chiar mă-ntrebam deunăzi dacă nu s-ar putea totuşi să ne îndrăgostim în fiecare zi. Să ne păstrăm într-o stare atât de înaltă… oare cum ar fi să fie toţi oamenii îndrăgostiţi în acelaşi timp?

–          Ar fi… Stai, că la nivel subconştient noi presupunem că toţi oamenii sunt şi bucuroşi atunci când sunt îndrăgostiţi. Şi nu cred că e prea corect.

–          Ba da! Aceea este îndrăgostirea! Dacă se trece în suferinţă, în nefericire, atunci nu mai e îndrăgostire. Este dor şi poftă şi tânjire şi-atunci avem de-a face cu obsesia, o atitudine compulsiv-obsesivă.

–          Sper că-ţi dai seama că la nivel de masă, definiţia asta a dorului te-ar pune pe cruce instantaneu! Când dorul este atât de dorit, când este chiar o atitudine apreciată, când oamenii se bucură să bată uşor pe umăr pe cel care tânjeşte după ceva, să simtă chiar compasiune faţă de el, să fraternizeze…  Ba chiar este şi un cuvânt foarte respectat.

–          Da, ştiu. Multiplicat – el, cuvântul –  şi tot universul din spatele lui, prin toate poeziile şi cântecele şi filmele, şi cărţile devine un zid mare, mare ce-mprejmuieşte chiar iubirea.  Şi uite-aşa se construieşte şi se menţine cultura dorului, a tânjirii după ceva ce nu este în prezent, ce a fost cândva în trecut şi după care speri într-un viitor. Oamenii rămân ancoraţi în trecut, suferinzi în prezent, şi cu posibilităţi de perpetuare a suferinţei şi în viitor. În felul ăsta nu au cum vedea prezentul şi darurile lui, pentru că ei văd doar trecutul. Ca să nu mai vorbim de proiecţiile pe care le menţin şi le înfăşoară peste persoana de care le este dor, de îngrădirea prin iubire.

–          Oh, da! Faimoasele lanţuri şi colivii în care ne punem iubirile ca nu cumva să zboare liber, să nu cumva să le pierdem! Dar dacă iubirea nu este şi bucurie împărtăşită, atunci ce este? Suferinţă împărtăşită?

–          O colivie sigură in care îţi păstrezi cu autoritate obiectul iubirii tale. Ştergi colivia de praf, îi asiguri hrana necesară corpului, şi din când în când deschizi uşiţa să zboare prin casă, după ce te-ai asigurat că toate ferestrele sunt închise. Când te enervează că ciripeşte prea mult, îi pui o draperie peste colivie, ca să creadă că e noapte şi să se culce.

–          Auzi… ce-ar fi dacă am descoperi că la fel face şi Dumnezeu cu oamenii?

–          Hahaha… de iubit, ne iubeşte, noapte-draperie ne-a dat, hrană ne dă… avem dreptul chiar şi să ciripim sau să croncănim… Hmmm! Distractivă ipoteză.

–          Şi-avem şi liberul arbitru de-a refuza hrana şi de-a muri. Iar dacă stăm atenţi, când ne deschide uşiţa coliviei ca să ne mai folosim şi noi aripile, să nu anchilozăm de tot, cine ştie,  poate uită vreo fereastră deschisă şi…  scăpăm!

–          Râdem noi, râdem, domn’profesor, dar dacă nu se schimbă percepţia omului despre iubire, dacă nu se schimbă percepţia şi felul în care il vede omul pe Dumnezeu, cred că ipoteza asta are toate şansele de-a fi demonstrată. Că vorba aia: ce crezi, aia trăieşti.

–          Eu cred că un pahar de vin roşu ne-ar limpezi minţile şi ne-ar curăţa sângele de-atâta teorie! Hai, să mergem!

–          Să purcedem dară, spre liniştirea minţii, spre relaxarea corpului şi să ne lăsăm sufletele să zburde! Auzi, dar nu vrei să facem o meditaţie, mai bine? Că e mai ieftin!…

–          Hai, domn’profesor!… Să ieşim în lume! Fereastra ne e deschisă!

–          Prefer uşa, domn’profesor, mulţumesc!

©danielamariamarin

 

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Dialogul de azi and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 15 februarie 2014

  1. Ema says:

    Exact ce aveam nevoie acum… 🙂
    Multumesc!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s