26 februarie 2014

26 februarie 2014

–          De câte ori să-ţi spun că nu eşti tu răspunzătoare pentru ce şi cât înţelege omul de la tine? De ce nu accepţi că atât se poate şi nu mai mult?

–          Nu ştiu. Pentru că uit.

–          Nu mai uita. Şi ţi-am mai zis, lasă stelele şi gândeşte-te la tălpile tale pe pământ. Aici lucrurile aşa stau şi nu este o dovadă de înţelepciune nici să uiţi, nici să ignori realităţile astea. Aşa urâte cum sunt ele, dar sunt. Reacţii de genul acesta pot ascunde negarea, de fapt. Refuzul de a lua lumea aşa cum este doar pentru că îţi imaginezi tu că ar putea fi altfel. Iar asta nu este o atitudine corectă.

–          Bineînţeles că nu este. Iar eu ştiu că lumea este perfectă aşa cum este, pentru fiecare individ. Şi  n-am spus că refuz. Nu-mi place întotdeauna, pentru că, evident, trăind în lume, nu este posibil să nu porţi tot felul de costume asortate cu vremea. Dar o asemenea atitudine cum am văzut zilele trecute, nu pot ignora când este vorba despre perspectiva spirituală. Nu poţi să fii angajat pe un drum spiritual, să participi la cursuri, să cauţi, să citeşti, să vrei să avansezi pe-o cale spirituală şi în acelaşi timp să minţi sau să bârfeşti, să inventezi lucruri pentru a obţine tu un avantaj în faţa altcuiva. Nu eşti, de fapt, pe nicio cale alta decât cea a lumii, în sensul rău al cuvântului. Să crezi că ai evoluat spiritual doar pentru că ai citit nişte cărţi sau ai făcut nişte cursuri, ai dat din cap afirmativ la cine ştie ce fantezii doar pentru că asta te ajuta să ieşi din anonimatul plictisit al vieţii tale, că-ţi ajuta eul să nu se mai simtă mic sau lăsat în urma lumii, mi se pare o autopăcăleala teribilă. Şi sunt conştientă că este foarte greu să-şi dea seama de înşelătoria micului eu. Am trăit şi aceste experienţe, şi dacă n-aş fi fost extrem de atentă la toate mesajele, probabil că nu aş fi reuşit să-nţeleg cum funcţionează. Dar aşa, tocmai pentru că am acumulat atâta experienţă, şi m-am obişnuit să privesc cu foarte mare atenţie oglinda din faţa mea, nu mă pot opri din a porni, chiar şi pentru o clipă, acest proces de autoinvestigare. Întâi mă întorc pe mine pe toate feţele, scormonesc prin toate ungherele, caut acul în carul cu fân, caut să văd dacă există ceva, cât de mic care s-ar putea oglindi în omul din faţa mea. Dacă ne-ntâlnim cu o situaţie, este clar că aveam nevoie de ea. Fie că este un test, o verificare, fie că este o ocazie de a mai învăţa ceva, că până la urmă învăţăm în fiecare clipă, dar nu putem ignora nimic dacă ne dorim integritatea, dacă ne dorim desăvârşirea spirituală în trup de om.

–          Bun, dar în situaţia asta, ce ai putea găsi tu în tine? Că nu-nţeleg! De ce să te întristezi tu sau chiar şi numai să pierzi atâta timp fiind preocupată de această problemă pentru cât şi ce şi cum poate să înţeleagă şi să aplice cineva din învăţăturile spirituale?

–          Mă întristez pentru cu totul şi cu totul alt motiv. Asta îmi dovedeşte că rădăcina neacceptării minciunii, falsităţii, bârfei,  tendinţa de ostracizare a falsului încă există în mine. Atâta vreme cât eu reacţionez, înseamnă că încă există o fărâmă de separare. Nu este o acceptare deplină.

–           Dar cum ar putea fi altfel? Şi-adică tu vrei să trăieşti în continuare în lume dar să ajungi să nu mai ai nicio reacţie la toate urâciunile ei?

–          Poziţionalitatea asta şi împărţirea între urât şi frumos, este acelaşi lucru cu dualitatea bine-rău, iubire-frică, adevăr-falsitate. Ca să poţi trăi pe toate nivelurile, să funcţionezi în toate palierele şi să vorbeşti pe limba oricui, este foarte greu. Ceea ce este cel mai greu este să-ţi păstrezi iubirea in orice condiţii. Ori iubirea nu judecă, nu împarte, nu critică, nu pune nici garduri de separare între îmi place, nu-mi place.

–          Bine, dar eşti om! Nu eşti altceva! Nu eşti de stâncă, nu eşti de piatră, nu te-ai retras în caverne sau în mânăstiri! Eu cred că eşti extrem de dură cu tine însăţi. Şi chiar nu cred că este posibil ceea ce spui tu. Este posibil doar dacă îţi vezi strict de tine, dacă trăieşti în nivelul tău, acolo, pe palierul pe care eşti tu şi interacţionezi doar cu oameni  asemenea ţie, din acelaşi palier. Nu te mai interesează restul. E suficient să fii, să exişti, să stai în locul tău.

–          Oh, da. Nu pot spune că nu ai dreptate. Fiecare stă în locul său, atât cât trebuie. Dar se pare că nu pentru a sta liniştită în sau la locul meu am venit, nu? Asta este simplu.

–          Atunci de ce nu faci ceea ce este simplu? De ce ieşi din naturalul simplului? Dacă dai simplul pe complicat, ori ceva nu este cu-adevărat văzut, înţeles, depăşit, ori înseamnă că ieşi din adevăr, oscilezi. E-adevărat, oscilaţia este tema dualităţii şi a palierelor predominante ale lumii oamenilor, acolo unde numărul sau cantitatea sunt mari. Dar oamenii au nişte presetări, nişte aşteptări ce aşteaptă să le fie împlinite. Li s-a vârât bine în cap ideea ierarhiilor şi a senzaţionalului, a extra-ordinarului ca să mai poată recunoaşte simplul, naturalul, perfecţiunea intrinsecă, adevărul. Şi-atunci, ori te prefaci şi le dai ce-aşteaptă, ori stai în nufărul tău acolo şi taci.

–          Da, am mai stat, am tăcut… a trebuit să pornesc din nou…  O fi doar vreo curăţare a câmpului, o extirpare a consumatorilor iliciţi în vederea cine ştie cărui important eveniment pentru care ar trebui să mă prezint întreagă. Că şi asta ar fi o posibilitate. Uite că la asta nu m-am gândit! Îţi mulţumesc pentru convorbire. Am senzaţia că acesta este adevărul.

–          Mă bucur că ţi-am putut fi de folos.

–          Da, mulţumesc! La revedere!

©danielamariamarin

 

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Dialogul de azi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s