8 martie 2014

8 martie 2014

–          Nu! Eu aşa cred! Era mai bine pe vremea comunismului când sărbătoaream mama şi nu neapărat femeia, dincolo de nebunia cu tovarăşa Elena, care era ea singura femeie de sărbătorit! Dar gândeşte-te puţin: dacă sărbătorim “femeia” ca sex, ca şi corp purtător de sex, trebuie neapărat să existe şi o sărbătoare a bărbatului, tot ca purtător de sex. Altfel se nasc frustrări şi invidii şi nu poţi obliga bărbaţii să accepte a sărbători femeia şi, în acelaşi timp, să accepte că doar ea poate fi sărbătorită! Este nedrept! De ce doar ea? Şi-aşa, la şcoală, când eram mic, trebuia să fiu în competiţie cu fetele care reuşeau ele cumva să înveţe puţin mai bine decât mine, deşi, sincer, cred că exista şi o mare doză de subiectivism din partea profesoarelor. Părtinirea asta sexistă mi se pare chiar o posibilă cauză a fundamentalelor neînţelegeri dintre femeie şi bărbat, stârnite chiar de la vremea grădiniţei şi poate chiar una din cauzele care au împins homosexualitatea atât de în faţă.

–          Argumentele tale nu sunt de ignorat. Pe de altă parte, dacă ne uităm foarte obiectiv în istoria lumii, atât cât o cunoaştem, vom observa că femeia a fost întotdeauna asociată cu duhul, cu înţelepciunea, cu iubirea care ţine totul la un loc, zeităţile supreme care îmbinau taina înţelepciunii divine cu iubirea fiind toate feminine.

–          Ei, vezi! Asta e! Să nu confundăm femininul cu femeiescul. Şi să nu uităm că, la fel de bine, femeile au provocat şi orchestrat din umbră machiavelice lupte şi războaie. Ca să nu mai vorbim despre faptul că ele sunt cele care educă bărbatul până la urmă, nu? Cum l-au crescut, aşa îl au!

–          Nu te enerva aşa, că era doar o discuţie.

–          Discuţie, discuţie, dar m-am săturat de superficialitate, de părtinire, de lipsa de dorinţă a oamenilor de a înţelege lucrurile astea, de-a merge cu logica până la capăt! Bărbaţii au ajuns să se simtă frustraţi şi cocoşaţi de-atâtea “obligaţii”. Vine 1 Martie, stai aşa, că vine şi 8 Martie! Vine Dragobete, vine ziua de naştere, de nume, Crăciunul, Paştele…

–          Bine dar şi bărbaţii sunt sărbătoriţi de zilele de naştere, de nume şi celelalte sărbători. Femeile din viaţa lor le fac daruri, se preocupă să le facă surprize plăcute…

–          Da, sigur că da! Multe surprize!… Pe mine unul m-aţi pierdut. Eu nu vreau să mai ştiu de nicio zi a femeii şi de niciun cadou. De nicio modă şi de nicio obligaţie de-asta.

–          Dar nu te obligă nimeni. Eşti liber să alegi dacă faci sau nu urări femeilor în aceasta zi, dacă le faci sau nu cadouri. Femeile nu aşteaptă neapărat cadouri materiale. Cu totul şi cu totul altă atenţie este dorită de femei. Şi chiar au nevoie de această atenţie, de afecţiune şi preţuire pentru a nu pierde calitatea iubirii, pentru a nu rămâne doar cu înţelepciunea. Căci  înţelepciunea fără de iubire, poate deveni într-adevăr, malefică. De ce crezi tu că îngerii şi oamenii îi tot spun Mariei, Mama lui Dumnezeu pe Pământ “Bucură-te, Marie!”? De ce crezi că o împing să simtă şi să rămână, să stea în bucurie? Te-ai întrebat vreodată de ce sunt pline rugăciunile şi acatistele de acest îndemn, aproape o poruncă pentru Maria? Te-ai intrebat vreodată de ce este necesară această hrănire cu iubire, respect şi recunoştinţă? Te-ai întrebat vreodată de ce ni s-a lăsat a o cunoaşte pe Mama lui Iisus? De ce Iisus i-a spus lui Ioan “aceasta este Mama ta”?… Shekinah, Sofia, Nut şi Isis, Rati, Parvati, Quan Yin şi Fecioara Maria, nu sunt acestea reperele iubirii şi ale înţelepciunii către care se îndreaptă orice discipol şi orice om care doreşte să înţeleagă ce este, cine este şi de ce este aici? Nu sunt acestea întruchipările Iubirii Supreme, ale Iubirii Sacre?… Nu îşi aleg hinduşii o zeitate de sex opus pentru a desăvârşi o anumită virtute?… Te-ai întrebat vreodată de ce Eva?  “Şi a pus Adam femeii sale numele Eva, adică viaţă, pentru că ea era să fie mama tuturor celor vii.” Capitolul 3, rândul 20 din Geneză. Mama tuturor celor vii, a tuturor oamenilor care au urmat, cei cunoscători ai roadelor Copacului Cunoştinţei Binelui şi Răului. “”Iată Adam s-a făcut ca unul dintre Noi, cunoscând binele şi răul. Şi acum nu cumva să-şi întindă mâna şi să ia roade din pomul vieţii, să mănânce şi să trăiască în veci!” De aceea l-a scos Domnul Dumnezeu din grădina cea din Eden, ca să lucreze pământul, din care fusese luat….” Viaţa ne dăruieşte posibilitatea inţelepţirii. Prin experienţele pe care ni le oferă. Intrinsec ea este iubire.

–          Sincer, nu cred că m-am gândit aşa, în felul acesta, niciodată. Dar ai stârnit deja prea multe intrebări. Îngăduie-mi să-mi iau timp de gândire şi cercetare.

–          Şi de iubire! Ia-ţi timp de iubire, să iubeşti mama şi femeia şi femininul din tine, din originea ta, deopotrivă cu tatăl, bărbatul şi masculinul din tine, căci aşa a fost omul conceput de la bun inceput, după chipul lui Dumnezeu. Ia-ţi timp de tăcere şi de trăire. Du-te cu inima după iubire, nu cu mintea. Mintea aparţine societăţii, percepţia de asemenea, este produsul unui corp care este permanent supus interferenţelor şi circulaţiei informaţiei în mediul în care trăieşti. În miezul fiinţei tale îţi vei găsi acea inimă sacră, acea inimă a iubirii ce ţine totul la un loc. Si care nu e nici femeiască, nici bărbătească.

–          Îţi mulţumesc şi te rog să mă ierţi. Ştiu că poate acum este prea târziu dar… La Mulţi Ani! Să fii iubită, senină şi bucuroasă! Să te laşi trăită de iubire şi bucurie, aşa cum ai spus tu că le este necesar femeilor. Probabil aceasta este apa cea vie a vieţii! Bucură-te femeie-mamă!

©danielamariamarin

Mary_sea

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Dialogul de azi and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s