Gânduri de duminică

Privesc concursul de perechi – Campionatul European de Patinaj Artistic – şi mă gândesc cât de importantă este acea legătură subtilă dintre artiştii şi sportivii care aleg să lucreze în echipă. Fie că echipa este formată din două sau din mai multe persoane, cert este că nu e vorba doar despre performanţa individuală, ci tocmai de această sincronizare, de intrarea in rezonanţă a participanţilor pentru ca rezultatul final să fie unul frumos şi bun. Frumos nu înseamnă doar perfecţiune ci şi, mai ales, emoţie!

Se creează o emulaţie atipică, care cuprinde şi antrenează deopotrivă spectatori şi performeri în câmpul morfic al momentului artistic, totul fiind îndreptat spre realizarea perfectă, spre “întregul” deplin. (câmp morfic – vezi Teoria Câmpurilor Morfogenetice – Rupert Sheldrake)

Într-o echipă, performanţa individuală se dedică (sau aşa ar trebui să facă) performanţei colective. Să dai tot ce poţi mai mult, să oferi acest lucru partenerului sau partenerilor de joc în primul rând, pentru ca, împreună, să dăruiţi “produsul” vostru mai departe lumii întregi! Aceasta este frumuseţea pe care o pot atinge oamenii, o frumuseţe invidiată chiar şi de zei!

Dacă oamenii ar înţelege cu adevărat puterea “punerii laolaltă”, n-ar mai trebui să se zbată să vorbească “despre” compasiune sau grija faţă de semeni. Aceste lucruri ar fi naturale, fireşti, atât de fireşti încât nu ar trebui scoase în evidenţă. Azi încă ne uităm cu lupa să scoatem în evidenţă fapte şi atitudini de acest fel. Azi încă ne străduim să găsim astfel de lucruri normale în anormalitatea ce ne înconjoară. Arătăm la televizor cum se duc cadouri oamenilor sărmani de Crăciun sau de Paşte. Dăm like-uri la filmuleţe care ne dovedesc compasiunea în rândul animalelor. Ne dorim să luăm exemplu de la ele.

Paradoxul este că bunul simţ şi conştienţa existenţei individuale în interiorul unei colectivităţi, conştientizarea legăturii – chiar şi invizibile – dintre toate câmpurile “individuale” în marea reţea colectivă, persistă chiar şi după ce a fost dovedită de mari fizicieni sau chimişti sau… de alte ştiinţe! Ba chiar şi de religiile care spun, toate, că Dumnezeu este omniprezent, adică peste tot şi in toate! Păi, este sau nu este? Cum poate fi intr-un loc, intr-o ţară, dar nu şi in alta?

Trăim un fel de paradox continuu, hrănit de îndepărtarea de sine, stimulat de această ascundere a sinelui pe care o învăţăm şi o predăm mai departe la rândul nostru. Să ne ascundem în spatele porţilor, măştilor, costumelor, să ne ascundem, în final, chiar de noi înşine, pentru că exact asta facem. Impunându-ne să credem una sau alta despre noi înşine, mai ales acele lucruri care ne convin şi ne sunt confortabile, ne vine foarte greu să mai descoperim vreun adevăr. Întrebându-ne în fiecare clipă dacă e bine sau rău ceea ce facem, ceea ce vrem, ceea ce gândim, este un alt mod de a ne ascunde adevărul. Îndoiala este dovada despărţirii iluzorii dintre minte-trup şi spirit-Dumnezeu-Graţie-Intreg. Este ceea ce moda ego-ului a perpetuat mai ales în ultima sută de ani.

De când s-o fi despărţit sufletul de trup? De când li s-o fi impus minţilor umane să creadă că una e trupul şi mintea şi raţiunea şi alta e sufletul, spiritul, Dumnezeu? Când s-a strecurat acest ego, această interfaţă? Ego-ul ăsta este un produs implicit al societăţii, al colectivităţii? Acesta ar fi marele paradox!

Slavă Domnului că există momente de graţie, de frumuseţe umană, de iubire! Altfel, vorba doctorului Hawkins: omenirea s-ar fi autodistrus de mult!

Şi-uite cum am pornit de la patinaj artistic, de la proba de perechi şi am ajuns la… Iubire! 😉

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Dialogul de azi and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Gânduri de duminică

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s