Omule, ţi-e drag de tine?

Omule, ştii pentru ce trăieşti? Ştii ce te bucură? Ştii ce-ţi umple viaţa, ce dă sens chestiei ăsteia pe care o numeşti viaţa TA?

Omule, ştii cât de minunat eşti? Ştii cât de multe poţi face? Ştii că nu regulile şi lumea şi obligaţiile şi criticile sau laudele, te fac fericit?

Omule, ştii de ce te domină cuvântul? Ştii de ce te-mpiedici în cuvinte uitând să trăieşti? Ce-nseamnă pentru tine A TRĂI?

Fiecare eveniment, fiecare poveste, fiecare om-actor pe care-l întâlneşti în piesa ta, are o mare importanţă, desigur, dar nu mai mare decât aceea pe care tu însuţi i-o acorzi.

Te-ai împiedicat? Ridică-te! E ok să te împiedici. E normal. Nimic nu este anormal în chestia asta. Aminteşte-ţi de câte ori n-ai căzut când ai învăţat să mergi. Poate că nu ştii că învăţatul ăsta al mersului prin viaţă continuă. Nu se încheie după ce-ai reuşit să te păstrezi în poziţia bipedă mai mult de trei paşi.

Te-ai despărţit? Acceptă! Şi înţelege odată că dragoste cu sila nu se poate. Dar se poate să iubeşti necondiţionat. Se poate să iubeşti toată viaţa ta chiar şi o idee. Un ideal. Această iubire te va înălţa. Chiar şi dacă ţi se pare că eşti singur. Chiar dacă nu e nimeni să te mângâie sau să te ţină-n braţe. Nu e o persoană lângă tine, dar este un Univers!

Te-ai îmbolnăvit? Caută să înţelegi de ce. Corpul îţi vorbeşte în felul său. Învaţă să înveţi! Nu să memorezi. Nu să copiezi. Îţi furi căciula singur!

Omule, ţi-e drag de tine? Atunci nu mai da în oglinzile în care te reflecţi! Nu-ţi mai aduce şapte ori câţi de şapte vrei tu să numeri printre oamenii pe care i-ai judecat, pe care i-ai acuzat, pe care i-ai împroşcat cu noroiul modei, ori al bârfei, al conversaţiei de bon-ton, cu ceea ce ţi s-a spus că e trendy sau naşpa pentru că nu e trendy…

Ţi-e bine să fii robot? Să fii un robot programat să accepte şi să slujească ceea ce i se implementează? Ok! Fii un robot! Atunci, nu mai eşti om!

Alege. Chiar poţi să alegi! Vorba unui personaj din Eternul Spectator: “Ceea ce trebuie să-nţelegi este că tu eşti singura persoană care poate alege înţelesul răspunsului.”

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Dialogul de azi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s