Vinerea Mare

El a venit, a schimbat, a plecat. Noi ne întoarcem mereu, an de an, in acelaşi loc al trădării, al uciderii, al sacrificării. S-a făcut om ca să poată înţelege cum îl poate ajuta pe om şi să-l ajute. S-a făcut Mântuitor ca să îl mântuiască pe omul de-atunci şi de-acum. S-a făcut una cu omul, trup şi sânge a dăruit pentru omul nou, cuvinte noi în minte i-a pus, şi-n inima omului scânteia Duhului lui Dumnezeu a aprins.

Grea inerţia asta. Şi multă. Numărăm, iată, 2015 ani. Cuvântul Lui n-a ajuns pe tot cuprinsul Pământului, dar energia Lui îmbrăţişează în continuare planeta.

Te-ai întrebat vreodată dacă ai fost acolo, atunci? Dacă erai unul din mulţimea manipulată de zeloţi sau de farisei, dacă erai unul din acelaşi neam cu el? Dacă erai unul dintre cei care aruncau cu pietre ori zbierau din toţii rărunchii să fie omorât?… Dacă erai unul dintre cei care i-au înfipt piroanele în palme?… Dacă erai unul care-l urmase pân-atunci, care primise vindecarea de la El, şi-acum, priveai totul întrebându-te “de ce?” De ce nu se apăra, de ce nu dărâma totul, aşa cum spusese că poate să facă, de ce nu se salvează? De ce îi lăsa să-L omoare? De ce nu vrea să fie Regele cu puteri depline peste toţi?… De ce nu face un miracol, să dispară tot răul, să dispară birurile grele, să dispară tot sistemul… Cum să-nţelegi, cum să accepţi, ce să mai crezi?… De ce să fie omorât un om care ajutase atâţia oameni, un om înţelept care le vorbea despre iubire, despre pace, despre iertare… Pentru că El era singur, unul singur?… De ce să vrea Dumnezeu una ca asta? De ce să-L ia?

De ce să-L lase?…

El a arătat Calea şi Adevărul şi adevărata Viaţă. Nu putea merge în locul altuia. Fiecare trebuie să meargă singur pe calea iubirii, a păcii, a respectului, a bunăvoinţei şi compasiunii. Fiecare om îşi are drumul său de parcurs pe această Cale. Dacă alege altă cale, e alegerea sa. Nimeni nu-l poate împiedica, oricât s-ar strădui. Tot aşa cum părinţii văd şi-ncearcă a se opune alegerilor greşite ale copiilor, dar nu fac mai mult decât să-i întărâte să facă şi mai rău. Dacă nu acum, atunci mai târziu. Aşa o fi şi pentru părinţii cereşti. Ne privesc, încearcă să ne arate că nu e bine ce facem, dar au învăţat lecţia şi ei. O singură dată e suficient. Dacă insişti, s-ar putea să fie şi mai rău.

Şi dacă ţi s-a spus, dacă ţi s-a arătat să nu judeci, să nu bârfeşti, să nu loveşti, să nu ripostezi, să nu reacţionezi decât cu iubire şi înţelegere şi compasiune, ce altceva mai aştepţi? Când un învăţăcel ajunge la acelaşi nivel cu învăţătorul său, se spune că lecţia s-a încheiat.

Mare mai e lecţia asta a creştinilor. Dacă nici ei n-au învăţat-o în 2015 ani, atunci ce să ne mai mirăm de vaietele lumii?

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Dialogul de azi. Bookmark the permalink.

One Response to Vinerea Mare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s