Cea mai simplă tehnică

Am mai spus (e-adevărat, pe la cursuri) şi cred că am şi scris prin vreun articol această tehnică simplă, atât de simplă încât mulţi au ignorat-o. Dar o mai scriu o dată, să rămână aşa, cu titlu de … tehnică! 😉 Aş putea s-o denumesc Tehnica “Aşa, şi?”. Să-i pun şi un semn distinctiv? “©Aşa, şi?”… 🙂

Tehnica este valabilă şi accesibilă tuturor persoanelor care nu şi-au găsit sensul în renunţarea la sine şi încă aşteaptă şi sunt convinşi că îşi pot controla toate acţiunile, nerealizările şi realizările vieţii lor.

Tehnica se aplică pentru orice problemă, dilemă, pentru orice decizie pe care trebuie să o ia raţiunea. Are la bază introspecţia, analiza raţională, capacităţile minţii liniare şi onestitatea practicantului faţă de sine!

 1. Construiţi o propoziţie afirmativă formulând problema, frământarea, dilema în cât mai puţine cuvinte. Ea poate fi condiţională, de tipul “dacă fac asta, se va întâmpla aia” sau nu.
 2. Cu toată convingerea (sau fără de convingere, aşa, în joacă), invitaţi-vă mintea la un dialog punându-vă întrebarea: “Aşa, şi?”
 3. Urmăriţi primul răspuns care apare şi, imediat, adăugaţi întrebarea: “Aşa, şi?”.
 4. Nu vă adânciţi în analiza niciunui răspuns. Nu vă permiteţi răspunsuri prea lungi, încercaţi să vă întrerupeţi dacă observaţi că aveţi tendinţa de a rămâne blocat într-un răspuns. Vă intrerupeţi prin întrebarea “Aşa, şi?”
 5. Repetaţi acest proces până când încep să apară răspunsuri la care nu v-aţi fi gândit niciodată. Acesta este un semn că v-aţi apropiat de subconştient. Aici s-ar putea să observaţi că starea dvs se modifică. Iritare, nemulţumire, tristeţe… teamă! Toate acestea pot apărea şi vă pot determina să renunţaţi. Dacă nu renunţaţi, avansaţi. Mergeţi înainte cu răspunsurile, cu variantele posibile de răspuns la problema de la care aţi pornit… (şi s-ar putea să constataţi că v-aţi îndepărtat puţin de ea. Ce se ascundea în spatele problemei, oare? Ce altceva se ascundea?)
 6. Nu vă opriţi până când nu ajungeţi la o autentică stare de linişte, de tăcere! Mintea a tăcut! Nu mai formulează niciun răspuns. A tăcut pentru că a orbit-o lumina liniştii, lumina păcii. Starea de pace, de linişte, de siguranţă, de perfecţiune nu poate fi mimată. Este o revelaţie în sine. Şi este însoţită de un sentiment şi o senzaţie, de o trăire a infinităţii, de uşurătate, de eliberare, de iubire şi bucurie.
 7. Lumina păcii sau pacea luminii vă vor clarifica lucrurile fără de vreun efort. Dacă nu pe loc, atunci a doua zi sau în cel mai scurt timp posibil, acea problemă se va fi rezolvat sau va dispărea, pur şi simplu. 

  Dacă totuşi aţi obosit înainte de a ajunge la experienţa păcii, vă puteţi opri şi, dacă va mai fi necesar, reveniţi a doua zi la aceeaşi afirmaţie. Uneori s-ar putea să primiţi răspunsul care v-ar putea ajuta în problema respectivă în vis, sau când vă treziţi, sau când spălaţi vasele, când nu vă gândiţi absolut deloc la acea problemă. Atâta vreme cât suntem tensionaţi, nu putem primi nimic. Este ca şi cum am strânge cu putere pumnul şi în acelaşi timp am spune: dăruieşte-mi! Palma noastră primitoare se ascunde înăuntrul pumnului nostru strâns.

  Mai devreme sau mai târziu, folosindu-vă de aceeaşi afirmaţie sau de alta, dacă sunteţi cu adevărat oneşti şi cereţi şi ajutorul puterii superioare în care credeţi, îl veţi primi negreşit.

Alte posibile efecte ale acestei tehnici includ:

 • conştientizarea mecanismelor subtile ale gândirii;
 • observarea tiparelor de reacţie ale corpului sub influenţa gândurilor;
 • observarea şi conştientizarea tendinţei către frică şi pesimism (comportamentul dobândit – exemplele care v-au format, din mediul înconjurător apropiat – familia);
 • observarea şi conştientizarea dependenţei de existenţa fricilor profunde ca bază a “siguranţei existenţei” (paradoxul instinctului de supravieţuire);
 • observarea şi conştientizarea automanipulării;
 • observarea şi conştientizarea tendinţei de a vă minţi pe voi înşivă sau tendinţa către compromis;
 • conştientizarea importanţei voinţei personale;
 • observarea şi conştientizarea încăpăţânării şi forţei eului construit – al sinelui cu s mic;
 • întâlnirea cu Sinele!

Poate că v-ar folosi  să aveţi înregistrarea acestei experienţe. Nu vă opriţi fluxul scriind, ci daţi drumul la înregistrare pe telefon, reportofon sau prin sistemul computerului şi aveţi curajul de a rosti toate acestea cu voce tare. Cândva s-ar putea să vă fie de folos o asemenea înregistrare. Să extrageţi şi alte înţelegeri care să vă conducă la auto-cunoaştere, la eliberare, la bucurie!

Mintea nu poate fi învinsă şi nici redusă la tăcere, nu se poate supune fără o asiduă si constantă practică spirituală atâta vreme cât rămânem “în lume”. Pentru intelect, aceasta mi s-a părut cea mai simplă tehnică.

Copyright-ul aparţine Cerului, textul îmi aparţine mie! 😉

P.S. Pentru toţi ceilalţi există Letting Go! 😉

http://www.edituracarteadaath.ro/carti/stiinta-si-spiritualitate?product_id=94

Questions

Advertisements

About daniela marin

om human
This entry was posted in Cuvinte-Words and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Cea mai simplă tehnică

 1. Reblogged this on daniela maria marin and commented:

  Tehnica “Aşa, şi?”

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s